hundträning del 2

För att läsa del 1, klicka här.
 
 • Äga hallen - Frank ska vid knack eller pling på dörren vänta i vardagsrummet tills matte/husse säger att han får hälsa. Funderar även på att utöka detta senare till att han ska lägga i sig i korgen så länge. Fungerar hyfsat bra. Man får påminna Frank hela tiden med "vänta" och det rycker i hela kroppen av glädje. Men han väntar en stund. Vi säger "varsågod" relativt snabbt än så länge, men besökaren måste ha kommit in genom dörren först. Men i takt med att det går bra utökar vi tiden han får vänta. Måste tränas mer på! 
 • Skvallerträning - Frank moffar (ibland skäller) när han hör vissa ljud utifrån lägenheten, ringklocka eller hund på teven (ej i verkligheten konstigt nog). Detta vill vi få bort och planen är att göra det med skvallerträning. Går sådär, men vi har precis börjat. Fungerar i träningssammanhang bra, men inte riktigt lika bra utanför träningen. Måste tränas mer på! 
 • Ensamhetsträning - Frank ska klara mer och mer tid ensam, dock ej längre än sex timmar vid vuxen ålder säger lagen! Fungerar jättebra! Än så länge har vi inte lämnat Frank ensam mer än en timme, men det går toppenbra såvitt vi vet. Läs mer här. 
 • Stanna där - Frank ska stanna och vi går ifrån. Avslutar kommandot med ett "varsågod". Fungerar riktigt bra, men detta har vi nött på sedan liten frallabebis. Ska fortsätta repeteras och användas i vardagen. 
 • Vänta - används bland annat vid övergångställen. Frank ska vänta, vi tittar om det kommer bilar, vi säger varsågod och Frank får gå. Fungerar jättebra vid övergångsställen men behöver repeteras mer vid andra tillfällen.
 • Apportering - Vi kastar någonting och Frank ska hämta saken. Detta har vi precis börjat med, går rätt bra. Än så länge apporterar vi bara "grisen", det är i princip den enda leksaken Frank gör allt för. Han kommer oftast tillbaka med grisen, men har svårt att släppa den. Måste tränas mer på.
 • Loss - Vi använder kommandot "tack, tack". Frank har enda sedan liten bebis haft svårt att släppa saker han fått tag på, så detta tränar vi mycket på. Går sådär, fungerar hyfsat vid leksaker/skor/andra saker han inte får ha, men går inte bra på "fynd" utomhus. De släpper han ALDRIG.
 • Backa - Frank ska backa vid kommando. Än så länge klickar jag bara vid själva backandet, så kommandot har inte introducerats än. Men det går bra!
Tack, tack!
 
 

Hundträning del 1

Saker vi tränar på / ska träna på inom den närmsta tiden, en del med klicker och en del utan (ibland kan klicker vara i vägen tycker jag). 
 
 • Sitt -  utan "handtecknet". Ordet ska sitta och utförandet ska ske snabbt. Sitter rätt bra!
 • Ligg - utan "handtecknet". Ordet ska sitta och utförandet ska ske snabbt. Fungerar toppen om jag pekar på marken, då lägger han sig blixtsnabbt. Men jag jag bara säger ligg tittar han på mig som om att jag vore dum i huvudet. Behöver tränas mer på!
 • Här - jag pekar på någonting, kan vara en bänk, en plats på golvet eller mitt lår, då ska Frank hoppa upp dit/gå dit. Fungerar jättebra, men ska nöta lite till!
 • Sök - när vi säger ordet sööök ska Frank leta efter vad det nu är han ska leta efter. Vi har innan bara använt oss av sök med godis, har fungerat jättebra och Frank tycker det är så roligt. Nu har vi börjat söka efter hans favoritleksak "Grisen". Sedan tänkte jag att söka efter personer, till exempel "husse" kunde vara roligt.
 • Give me five - när vi säger give me five och håller på handen ska Frank toucha den med handen - Detta kan vara det kommandot som sitter starkast på Frank. Nästan oavsett miljö, störningar, omgivningen, huruvida man har godis eller inte, detta kommandot fungerar nästan jämt. Men för att det inte ska glömmas bort ska vi fortsätta repetera det.
 • Hundmöten - Frank ska kunna gå förbi hundar utan att dra i kopplet, vilja gå dit och leka. Detta har vi tränat på ett tag och vi ser stora förbättringar. Går vi förbi en hund som skäller/gör utfall/slänger sig i kopplet med mera, struntar Frank fullständigt i hunden. Går vi förbi en valp som piper piper Frank tillbaka och vill verkligen dit. Behövs mer träning. Målsättningen är att vi ska kunna gå förbi en hund i slappt koppel utan att Frank ens tittar åt hundens håll.
 • Target - Frank ska nudda någonting med nosen eller tassen för att få en godisbit. - Detta började vi träna på ganska nyligen, men det går helt klart framåt! Så fort man tar fram godis nu targetar Frank vad som finns i närheten. hehe. Vi började med grytunderlägg/lock, sedan post-it och även handen. Måste repeteras och övas på men går riktigt bra.
 • Kontaktövning - inomhus vid mat, och fråga andra grejer som gå upp i soffan eller få leksaken. Även utomhus. Inomhus fungerar kontaktövningar jättebra, han frågar om vad som helst. Vi har börjat öka kraven till att han inte bara ska titta snabbt i ögonen utan även hålla kvar blicken. Utomhus är det lite svårare, just på grund av att det händer roligare saker men även på grund av att Frank börjar bli hane. Lukter intresserar mer och han markerar även utomhus nu.
Kontakövning vid tio-elva veckors ålder.

Det där med ensamhetsträning

Nu när Frank snart blir 7 månader, så har vi på allvar tagit tag i det där med ensamhetsträning. Han går hos dagmatte tre dagar i veckan, men vi har lite lösa funderingar på att träna honom att vara ensam själv istället eller få tag på någon som kan gå ut med honom en gång om dagen. Som det ser ut nu är jag för det mesta borta max fyra timmar, två-tre dagar i veckan. Enstaka gånger (vid tentor exempelvis) handlar det om någon timme extra.
 
Vi trivs absolut med vår nuvarande dagmatte, men restiden dit krånglar till det hela och dagarna blir så mycket längre för att jag måste fara och flänga dit två gånger om dagen (om inte husse lämnar). Dessutom märks det att Frank har svårt att slappna av när han blir bortlämnad till dagmatte och sover ingenting där, vilket leder till att han sover heeela kvällarna sedan. Nästan oavbrutet förutom kvällspromenaden.
 
Frank är rätt lat och om jag känner honom rätt skulle han sova igenom de fyra timmarna jag är borta. Men, jag får sådana enorma skuldkänslor när jag tänker på att han ska vara själv?! Därav funderar vi kanske på om någon i närheten kan ta ut honom på en entimmes-promenad de två-tre dagarna jag är i skolan. Om nu denna doggywalker (eller vad de kallas) skulle komma i mitten av mitt borta-pass skulle Frank som längst vara ensam hemma i en och en halv timme, om nu doggywalkern tar en entimmes-promenad. Fördelen? Vi slipper åka kollektivt till andra ställen i Stockholm dit vi inte behöver åka, dagarna för både mig och Frank blir längre och roligare då vi istället för att han ska sova bort kvällarna kan hitta på saker med mig och Macke.
 
Så går i alla fall tankegångarna i mitt huvud, men det är som sagt ingenting bestämt.
 
Vi har varit ganska dåliga på ensamhetsträning, just av den anledningen att jag inte vill vara ifrån Frank.. Hehe. Lite separationsångest kan man kalla det. Fram tills att han var cirka sex månader hade han bara varit ensam när vi har slängt soporna, varit i tvättstugan eller duschat. När han var pytteliten gick vi ner en och en till tvättstugan. Så han har inte varit själv alls länge! Men, så kom dagen då vi bestämde oss för att ta tag i ensamhetsträningen och nu har han som längst varit ensam hemma cirka en timme. Inget pip och gnäll när vi stängt dörren (som han gjorde som liten) och inget kiss/bajs inne (som kan vara ett tecken på oroligheter och stress om jag förstått rätt) och allt ser ut precis som vanligt när man kommer tillbaka. Oftast ligger han i sin korg och vänder lite nonchalant på huvudet som om att "jasså, kom du nu". Så, det verkar vara lugnt för Frank att lämnas själv. Men man vet ju inte! Funderar på att rigga upp en kamera.. hehe.
 
Peppar peppar, men än går det bra i alla fall!
 
Frank som liten.

Klickerträning

Frank in action med kantarellspårning.
 

Under en period har det varit mycket fokus på vardagslydnad, miljöträning, hundmöten och dylikt att klickerträningen har fått stå tillbaka. Vi använde klicker när vi lärde Frank exempelvis sitt, ligg och andra tricks men nu har vi alltså avancerat. Det är så roligt tycker både jag och Frank! Jag är fortfarande nybörjare på det här med klicker och skulle gärna ta emot tips på övningar man kan göra. Just nu skvallertränar jag Frank med hjälp av en klicker, vilket är kul. Just nu på stadie 1: lägga fram en godis, Frank ska titta på den och sedan titta på mig och "fråga". Då klickar jag + han får en annan godis.
 
För er som inte vet fungerar skvallerträning på det sättet att Frank ska se någonting, exempelvis en annan hund, och sedan titta på mig och fråga om han får hälsa på hunden. Då kan jag välja att säga ja eller nej.
 
Vi tränar också kommandot "Backa", och targeträning, men mer om det i ett annat inlägg.
 
 

Ett inlägg som skulle handla om Frank men som istället handlar om lägenhet, bebisar, höns och sopor.

För ett år sedan.
 
 

Idag gick köpet för lägenheten igenom. Nu äger vi en bostadsrätt i Stockholm, känns underbart. Vårt hem. Och vi kan bo här för alltid om vi vill, underbart! Det kan vi ju såklart inte (28 kvadrat) för vi vill ha massa bebisar snart. Tiden tickar! Macke är 25 och jag är 21 år.. Hehe. Och jag som alltid har sagt att jag vill ha barn innan jag är 25, och Macke vill ha innan 30. Fyra år kvar! Så ja, max fyra år i lägenheten blir det nog, men förhoppningen är att vinsten + det vi amorterat av och gått in med som kontantinats är nog för en kontantinsats för en större lägenhet, eller kanske hus. Både jag och Macke vill köpa hus på landet, och såklart helst i Småland. Men Stockholm känns som en perfekt stad att bo i nu när man är ung och fri. Så kan vi ha våra hundar, höns, hästar, får och fem ungar på landet sen. Blir perfekt.
 
 
 
Okej, jag tänkte skriva om att jag är så himla glad över lägenheten, men hamnade istället bland bebisar och höns. Ja, hursomhelst så är jag överlycklig. Nu har vi bott i Stockholm i ett år och bostadsmarknaden här är inte nådig. Jag själv hade aldrig fått köpa lägenhet, på grund av att jag har csn-inkomst, men som tur är har Macke ett fast jobb och viljan att vilja bo med mig forever. Trots att jag aldrig tar ut soporna. <3
 
 
Älskar min lilla familj.
 

Vanlighelgslyx

Frank strax innan sex-månaders-dagen.
 
Hej mina få men fina bloggläsare.
 
Idag är vädret inte som på bilden ovan (då det var ganska fint). Det regnar, regnar, regnar och regnar. Stockholm är dränkt i regn. Jag ligger för tillfället på en uppblåsbar madrass som ligger mitt på vårt vardagsrumssovrumsmatsalsgolv. Den har hängt med sedan helgen övernattning av mig och Marcus. Hihi. Vi flyttade in på riktigt i vår bostadsrätt i lördags (som vi alltså har bott i andrahand i ett år) och blev av med lite möbler. Dock inte sängen. Däremot tänkte vi semestra lite i vår egen lägenhet och blåste därför upp en ny säng. Voila! Vanlig-helgs-lyx. Frank älskar den. Faktum är att han för tillfället ligger och snarkar i den. Inte nog med att han snarkar, det smattrar rätt friskt ur hans stjärt också. Saker man får ta. För hur glad rakt in i hjärtat blir man inte när han tittar på en med sina stora fina ögon och ser alldeles underbar ut? Jätteglad.
 
Livet med hund är fan det bästa livet man kan ha.
 
Frank fem veckor gammal. Första mötet. Redan där fångade han våra hjärtan.
 
 
RSS 2.0