Frank sju månader!

Fotografierna är tagna i helgen, den 3 november.
 
Den 26 oktober blev den här lilla guldklimpen 7 månader gammal! Han stoltserar numera med 10,2 kg pannor.
 
 


Kommentarer
Linnea

Han är ju för vacker alltså. Ändå en sån skillnad, ett mer vuxnare intryck sen han var fem-sex månader.

Dolores är i stora bitfasen nu, jag undrar om Frank har kommit tillrätta med sina tänder helt och så, om bitandet är lika intensivt? Läste nånstans om nån som hade en ettårig fralla som fortfarande bet så mycket, vilket gav mig panik. Jag får nog bara ha tålamod, så ordnar sig allt. :)

/ Linnea (kinopeikko, instagram)

Svar: Åh vad roligt att du har hittat hit!
Ja visst ser han vuxnare ut! Han var sjukt söt som liten, men jag tycker att han blir finare för varje dag! Ståtligare och mer vacker liksom. :)

Jag kommer också ihåg bitfasen.. Visst hade hon tappat lite tänder? När det fortfarande är mjölktänder i munnen gör det ju så fruktansvärt ont.. Jag hade sår på fingrarna och underarmarna jämt kändes det som. Och man kunde typ inte leka med honom för då gjorde det bara väldigt ont. Men det går över! Frank höll på att bitas även ett tag efter att alla tänderna lossnat (alla nya hade inte växt upp ännu så det kliade säkert fortfarande) men fördelen är då att det inte gick hål på huden utan bara blev blåmärken haha. Jag gick kanske omkring i en månad med gigantiska (jag får blåmärken ganska lätt också) blåmärken på underarmarna. Men sedan kanske någon månad eller två tillbaka har jag inte haft ett enda blåmärke orsakat av Frank och han är sju och en halv månad nu. Han bits fortfarande lite vid hetsiga lekar på golvet, men det är inte på långa vägar lika hårt som tidigare. Vi har varit konsekventa (även om våra gäster/kompisar/familjer har varit sämre på det) att sluta leka så fort han biter för hårt. Att utesluta honom från gemenskapen en kort stund. För oss har det inte fungerat att banna för mitt i en upprymd lek blir han bara triggad och exalterad av det.

Men det blir bättre! Men jag förstår precis hur du tänker! En period där var man i princip tvungen att ursäkta Frank vid alla möten "han är fortfarande valp, så han bits ganska hårt!" . Men så är ju faktiskt valpar, och de flesta vuxna hundar är inte så.

Håll ut! Valptiden är underbar, men ack så skönt ändå att ha kommit förbi den värsta fasen med bitande och kissande och bajsande inomhus.. :) Men nu börjar Frank å andra sidan bli könsmogen så nu börjar en ny jobbig fas.

Frank Olov Gustafsson Lundberg

2012-11-06 @ 20:16:57
URL: http://www.spelinnea.wordpress.com
Linnea

Haha, jag känner igen det! Man vill gärna förklara varför hon bits. Ibland är man på dåligt humör och skiter i att berätta det för nån dryg okänd person som trängt sig på och börjat klappa utan att ha frågat eller sagt hej till mig först eller nåt. Då får dom lära sig den hårda vägen att valpar bits. ;)

Det har blivit mycket bättre med just bitandet på oss människor, hade också sår överallt men det är lugnare nu. Det kommer väl mera. :D

Gnagde/gnager Frank på andra ting i hemmet? Vi måste ha hundra procent uppsikt på henne hela tiden, 20 sekunder i köket och hon dammsuger upp alla rester på golvet och börjar sen gnaga på ett skåp eller liknande. Nedfrysta handdukar går inte hem, men däremot isbitar. Tycker det är så mycket svårare att avleda från möbler än från händer, för det "roliga" är ju kvar där hela tiden. Lägenheten är strösslad med leksaker och tugg, men bitupptäckterna går vidare mot nya höjder.

Hoppas Frank går igenom könsmognanden väl. :)

Svar: Ja det där med gnagandet på möbler med mera håller han fortfarande på med till en viss del. Men det var också värre när han var liten. Vi gav honom hela morötter som han fick gnaga på under den värsta perioden. Om Dolores gillar det är det ett litet tips! Vi fick tipset från vår uppfödare :)
Vi har helt enkelt löst bitandet på det sättet att säga till honom "nej" och belöna honom när han släpper. Han är lite trotsig så ibland brukar han bara stå och slicka på möblerna och ge oss en blick som säger "ha, det här får jag minsann göra". :) I början fick vi liksom gå fram och dra bort Frank från möblerna, men numera räcker det med ett "Frank, nej". Då släpper han :) Men det vi har kunnat ta bort av hans favoritmöbler har vi tagit bort. Exempelvis så bet han jämt i två korgar av typ rotting som vi hade ståendes på marknivå. Det fick vi ta bort. Sedan bet han i en tidningskorg gjort av typ återvunnen tidning som vi också fick ta bort. Nu är hans favorit att gnaga på en plastkorg som tillfälligt står i ett hörn av lägenheten. Men det har i princip begränsats till den, även om han ibland gnagar på ett bordsben om han lägger sig ner och råkar hamna med munnen nära och plötsligt får lite tråkigt ;) Men det är oftast när han har tråkigt och vi har pysslat med annat länge och inte brytt oss om honom som bitandet på möbler uppkommer.

Ett annat tips är att hitta en leksak som hon verkligen gillar supermycket och begränsa användandet av den. Frank var ganska ointresserad av leksaker som pytteliten, om man inte själv höll på att vifta med den hit och dit och hade sig. Men han lekte aldrig med dem självmant. Sedan fick han en pipleksak för lite mer än en månad sen. Och som han älskade den. Så fort vi tog fram den lekte han superintensivt med den och kunde vara sysselsatt i timmar. Vi fick ta bort leksaken från honom och gömma den för att han ens skulle sova. Sedan försvann pipet, men leksaken är fortfarande hans favvo. Sedan i förrgår köpte vi en ny pipleksak och den älskade han också. Så när han blir extra rastlös och får en tendens till att gå och bita på möbler tar vi fram en sådan leksak som inte ligger framme hela tiden. Då brukar det bli bra. Eller så får han ett grisöra eller något liknande. :) Avledningsmanövrar är alltid bra för att få bukt med valpar ;)

Lycka till! :)
Frank Olov Gustafsson Lundberg

2012-11-08 @ 13:05:31
URL: http://www.spelinnea.wordpress.com
Linnea

Tack för alla fina tips! Det här med morot har jag hört flera säga är bra sysselsättning, men ändå är det uppsatt på listan för "farligt att äta"-listan för hundar. I is confused!

Svar: Är det sant? Det har jag aldrig sett :O Däremot avokado och vindruvor (och det vanliga choklad och lök ) fick jag reda på bara för några månader sedan. Svårt det dära..
Frank Olov Gustafsson Lundberg

2012-11-09 @ 17:41:40
URL: http://www.spelinnea.wordpress.com
Linnea

Jag kollade upp det igen, det var att för mycket morot kan ge diabetesrisk. Vad som är för mycket eller lagom uppgavs inte. :/

Svar: Jaha! Tack för att du berättade det, det är alltid bra att veta!
Frank Olov Gustafsson Lundberg

2012-11-11 @ 19:51:56
URL: http://www.spelinnea.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0