Vanliga missförstånd

Nu har vi varit stolta ägare av Frank i snart fyra månader. På dessa fyra månader hinner man med en hel del promenader när man har en hund som behöver ut och pinka i tid och otid. Vad jag inte visste innan vi skaffade hund var att väldigt många vill fram och hälsa, klappa, beundra, prata och rata. De flesta som kommer fram är underbara och inte alls dömande och kritiska (som många hundägare faktiskt kan vara. "Man ska inte..", "Man ska absolut.." och så vidare. Pekpinnar liksom.) men som fransk bulldogg-ägare har vi mött många fördomar.
 
FÖRDOMAR MOT DEN FRANSKA BULLDOGGEN
 

1. Det är ingen aktiv ras
 
FEL!
 
Franska bulldoggs är ingen överdrivet aktiv ras, som exempelvis en brukshund är, men faktum är att Frank (och de flesta andra friska frallor) kan hänga med på de flesta aktiviteter. Frank vill vara där vi är, vilket lika gärna kan vara i soffan (han är ganska lat) men när vi kommer ut kan han gå hur långt som helst utan att bli trött (när han var pytteliten valpis var vi dock försiktiga med långa promenader, eller det gick liksom inte, allt annat var mer intressant än att gå.)
 
Frank älskar att lufsa fram i skogen, eller att springa på vidsträckta ängar. Han älskar att spela fotboll och att springa efter fåglar.
 
Något jag inte skulle ta med Frank på är cykelturer där han springer bredvid, men det skulle jag å andra sidan inte våga med någon hund.
 
2. Franska bulldoggar kan inte simma
 

FEL!
 

Frank har än så länge inte vågat sig ut på så pass djupt vatten att han har simmat, däremot "simmar" han i luften när vi håller honom över vatten och jag är övertygad om att han kan simma även i vatten. Vår uppfödare lät alltid sina hundar simma och de klarade det galant. Även andra fralla-ägare vi har träffat säger att deras hundar kan simma.
 
3. Frallor är en väldigt sjuk ras
 

FEL!
 

Frallor har inte mer rassjukdomar än någon annan ras. Givetvis finns det rassjukdomar, som problem med ryggen och andningsvårigheter (som klassas som franska bulldoggens rassjukdomar) men de flesta hundar har en specifik sjukdom som verkar drabba just den hundrasen oftare, till exempel så drabbas en del collies av en ögonsjukdom, schäfrar av medfödda hjärtfel och labradorer kan drabbas av höftledsdysplasi.
 
Alla hundar kan bli sjuka, men av någon anledning av den franska bulldoggen fått ryktet om sig att vara "extra sjuk". Vilket inte stämmer. Däremot bör man, som med vilket hundköp som helst, vara noga med vem man köper hunden av och hur hunden har avlats (finns det ärftliga sjukdomar i släkten?)
 
4. Franska bulldoggs har problem med andningen
 

FEL!
 

Förra veckan på djurakuten var det en fransk bulldogg som var med och fick opereras på grund av att han hade svårt att andas. Det konstaterades att han hade en så kallad mjuk gom. Efter en operation kan man åtgärda detta.
 
Andningssvårigheter hos frallor finns, men de flesta frallor vi har träffat har kunnat andas perfekt trots lek och aktivitet. Så även Frank och alla hundar vår uppfödare hade.
 
Däremot bör man, åter igen, tänka på uppfödare. En seriös uppfödare ska inte avla på frallor med för kort nos, andningssvårigheter, knäfel, hjärtproblem etcetera etcetera och det görs åtskilliga kontroller på detta. Det är däremot ingen garanti, men för oss är det viktigt att ha en fransk bulldog med stamtavla, för att minimera riskerna.
 
Men nej, Frank andas som vilken annan hund som helst. Han har lite mer problem en varm sommardag, precis som andra hundar har. Men aktiviteter klarar han av och likaså lek med andra hundar.
 
5. Frallor kan inte födas på naturlig väg, utan tiken måste snittas.
 

FEL!
 

Att tiken måste snittas händer givetvis, precis som komplikationer kan uppstå vid en människofödsel. Men enligt SKK får en fransk bulldogg-tik som snittats mer än två gånger inte avlas på längre. Och att avla på en fransk bulldogg-tik efter det första snittet ska ha särskilda orsaker.
 
Frank föddes av sin mamma på naturlig väg, och ingen av de kullar vår uppfödare har haft har behövts snittats. Köper man sin fralla utan stamtavla bör man kanske inte fortsätta avel på den hunden, för utan stamtavla kallas hunden för blandras, och klassificeras därefter. Du har inga garantier att hunden du köper är en fransk bulldogg 100 procent om du inte har en stamtavla.
 
Gynna därför inte oseriös avel, för den franska bulldoggen är en av de hundraser som ökar mest som smuggelhundar. Kontrollera därför uppfödaren noggrant, så får du med större sannolikhet en frisk och trevlig hund där allt har gått rätt till!
 
Jag, som kan bli så irriterad på alla fördomar om frallor som cirkulerar därute. Argh.
 
Men är så här glad över att många fördomar inte stämmer.
 
För vi har världens finaste hund!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0